Benutzer:PsyKater/Entwurf/NL

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
< Benutzer:PsyKater‎ | Entwurf
Dies ist die aktuelle Version dieser Seite, zuletzt bearbeitet am 31. Juli 2014 um 19:07 Uhr durch imported>Florentyna(264581) (nicht existierende Vorlagen gelöscht).
(Unterschied) ← Nächstältere Version | Aktuelle Version (Unterschied) | Nächstjüngere Version → (Unterschied)

Tobias Diekmann (Siegen, 11 augustus 1987) is een Duitse student en Wikipedianer.

Voornaam Achternaam werd vooral bekend gevolgd door een volzin waaruit blijkt wat de gebiografeerde betekend heeft voor zijn professie. Als naam gebruik je hier de naam waaronder de gebiografeerde werd geboren (vgl. Paus, Stalin) met weglating van later verkregen titel(s) pseudoniemen enz. Gebruik bij voorkeur de in Nederland meest gebruikte spelling van gebiografeerde's naam (wees voorzichtig met klakkeloos overnemen van de in het engels gebruikelijke (fonetisch-engelse) spelling...)

Geboorteplaats en sterfplaats worden veelal niet in de introzin vermeld maar in de tekst (zeker als daar ook land, provincie enz. bij genoemd worden). Als in de introzin wel plaatsnamen gewenst zijn dan gebruiken we ze als volgt:

(Geboorteplaats, dd maand geboortejaarPlaats van overlijden, dd maand sterfjaar)

Bij een persoon die nog leeft wordt als volgt de geboortedatum aangegeven:

(dd maand geboortejaar) Er wordt dus geen streepje neergezet na het geboortejaar om aan te geven dat de persoon ooit zal overlijden.

Bij een langere biografie is het wellicht zinvol om met tussenkopjes het verhaal leesbaarder te maken, gebruik daarvoor dan ===tussenkopje=== Het eerste tussenkopje geeft ook aanleiding tot het verschijnen van een menu (als er minstens 4 tussenkopjes zijn). In een korte biografie zijn tussenkopjes wat te veel van het goede. Tussenkopjes zijn ook teveel van het goede als ieder tussenkopje gevolgd wordt door niet meer dan twee of drie regels.

Biografie

Gebiografeerde werd geboren in plaats als dochter/zoon van enz.. Hierna volgt de eigenlijke chronologische biografietekst. Een eventueel pasfoto-achtig plaatje van de gebiografeerde komt rechtsbovenin. Waar nodig en/of zinvol maak je gebruik van pseudoniemen titels, voornamen enz.

De biografie besluit bijvoorbeeld met een zin als: Gebiografeerde stierf op ##-jarige leeftijd in Plaats ten gevolge van vul-maar-in (of niet)

Bibliografie/werken

In geval van een schrijver/acteur/regisseur/muzikant kan in een hoofdstukje Bibliografie / Filmografie / Discografie een chronologische lijst met werken staan.

  • cursief naam van het 1e boek of film (jaartal)
  • cursief naam van het 2e boek of film (jaartal)
  • enz.

Als de biografie aanleiding geeft tot een te lange lijst van daden, boeken, films enz. dan kun je daar een afzonderlijke pagina van maken als dat het overzicht ten goede komt. Bijvoorbeeld een boekenlijst:[[Voornaam Achternaam - Bibliografie]]. In die gevallen waar de biografie een wetenschapper betreft, zou je bij voldoende informatie ook voor de ontdekking een afzonderlijke pagina kunnen maken.

Weblinks

Indien relevant kun je hier bijvoorbeeld bronvermelding of een link naar meer informatie plaatsen, bijvoorbeeld:

Voetnoten

Hier kan je eventuele referenties of voetnoten plaatsen die eerder zijn opgegeven in de tekst (Zie help:Voetnoten):


Bij sommige biografieën (farao's, pausen enz.) is opvolging relevant. Daartoe kun je onderstaande constructie gebruiken. Klik 'Bewerk' om de code van de tabel te zien.

Vorlage:OpvolgingCombi


Bronvermelding kun je opgeven als volgt (zie ook Wikipedia:Bronvermelding):