Diskussion:Psarandonis

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie

Zur Zwischenablage, aus www.in.gr/thes -- Frente 17:52, 2. Feb. 2007 (CET)

Ο Αντώνης Ξυλούρης "Ψαραντώνης", ο μάγος της λύρας και του αυτοσχεδιασμού, είναι μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής. Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και το ιδιότυπο προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων είναι μοναδικά. Με τη βαθιά του γνώση για την παράδοση και την ανησυχία που τον διακρίνει χαρακτηρίζεται ως πανάρχαιος και ταυτόχρονα νέος. Ο Ψαραντώνης γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης. Αδελφός του Νίκου Ξυλούρη, έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερό του αδελφό από πολύ μικρή ηλικία. Αυτοδίδακτος στη λύρα, έπαιξε πρώτη φορά σε γάμο στα δεκατρία του και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη της Κρήτης. Το 1964 μπαίνει στη δισκογραφία ηχογραφώντας δίσκους των 45 στροφών. Έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε διεθνές φεστιβάλ το 1982 στην Κολονία σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ "Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων" που έγινε στο Martigny της Ελβετίας τον Ιούνιο του 1999, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές. Δίσκοι: Κρητικιά Ξαστεριά (1973), Η Μάχη της Κρήτης/Πηγές (1976) Σαϊτέματα (1978), Αναστορήματα (1982), Οι Ρίζες μου (1983), Εκτός Εαυτού (1985), Να Κάμω Θέλω Ταραχή(1986), Τα Μεράκια του Ψαραντώνη (1989), Από Φλόγες η Κρήτη Ζωσμένη (1990) 30 Χρόνια (1991), Μαθήματα Πατριδογνωσίας (1991), Παλιό Κρασί Ειν' η Σκέψη μου (1994), Μουσική Ανοιξη (1995), Από Καρδιάς (1996), Νογώ (1998), Ιδαίον Αντρον (1999)

Da widerspricht einiges dem Artikeltext: Ps. Meister der Lyra und der Selbstdarstellung ... Er hat zum ersten mal mit 13 auf einer Hochzeit Lyra gespielt, was er sich selbst beigebracht hat (..ob er das in den Bergen tat, steht da nicht, sondern von seinem großen Bruder Nikos ;) 1964 hat er laut obigem Text seine erste Platte aufgenommen - eine Single (45 upm). In der Folge vertrat er Griechenland auf diversen Weltmusikfestivals im Ausland, das erst Mal 1982 in Köln bei einem Festival für den WDR Fernsehens auftrat, nix von BR und München. Die 73er Schallplatte ist aber evt. identisch mit der "Son of Psiloritis", könnte also doch beides stimmen. Ich übertrage erstmal die Daten der Schallplatten. -- Frente 17:52, 2. Feb. 2007 (CET)

www.musicheaven.gr schreibt:

Ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης), αδερφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη γεννήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου το 1942 από μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στη μουσική. Yep. Αρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 9 ετών βόσκοντας τα πρόβατα του ψηλά στον Ψηλορείτη και στην ηλικία των 13 έκανε το πρώτο του γλέντι σε γάμο στα Σίσαρχα. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, ο Ψαραντώνης καταφέρνει να καθιερωθεί και επαγγελματικά, σαν ένας πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης με ιδιαίτερο χρώμα στο τραγούδι του και στο παίξιμο της λύρας... Da ist wieder der 9-jährige Lyra-übende Hirtenjunge auf dem Psiloritis...

Στη δισκογραφία εμφανίζεται το 1964 με το δίσκο 45 "Εσκέφτηκα να σ' αρνηθώ" και ακολουθεί μια πλούσια δισκογραφική δουλειά που αποφέρει εκτός από σημαντικές δημιουργίες, την καθιέρωση του Ψαραντώνη στη συνείδηση του Κρητικού λαού ως ένα ιδιόρρυθμο καλλιτέχνη που δίνει με τους αυτοσχεδιασμούς του το δικό του στίγμα σε κάθε τραγούδι ή μελωδία που ερμηνεύει. ...die 64er single, nun mit Namen

Εχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε διεθνές φεστιβάλ το 1982 στην Κολονία σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Εμφανίζεται τακτικά στη Γερμανία, ενώ έχει παίξει στη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Ουκρανία, τη Φιλιππούπολη, αλλά και στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ "Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων" που έγινε στο Martigny της Ελβετίας τον Ιούνιο του 1999, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τους μεγάλους ποιητές και στιχουργούς Μήτσο Σταυρακάκη και Γιώργη Καράτζη και μέσα από τις συνεργασίες του αυτές, έχουν βγει πολύ μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες.

"Από την απαρχή ο κόσμος διαμορφώνεται με ήχο και ρυθμό. Αυτή η ηχητική δόνηση φανερώνεται στη μουσική του Ψαραντώνη. Ποτέ μου δεν είχα ακούσει τέτοιο ήχο όπως αυτόν που δημιουργεί ο Ψαραντώνης..." Αυτά λεει ο Ruth Roedler, δημοσιογράφος σε κανάλι της Γερμανίας, για τη μουσική του...

Παντρεύτηκε το 1965 με την Κατερίνα Δουλγεράκη από το Ζαρό Ηρακλείου και έχουν πέντε παιδιά μεταξύ των οποίων το Γιώργη, το Λάμπη και τη Νίκη που ακουλουθούν καλλιτεχνικά τη μουσική ιστορία της οικογενείας τους.

Aha, eine Frau gabs seit 1965 auch. Und 5 Kinder, von denen 3, G. L. & N., der musikalischen Laufbahn ihrer Eltern folgen.

(Βιογραφία βασισμένη στο ένθετο του cd "30 Χρόνια Ψαραντώνης") (Diese Biographie basiert auf dem Inlet der 30-Jahre-CD) Πηγή: www.cretan-music.gr

Im griechischen Artikel steht jedenfalls nichts von einem 1973er "Son of Psiloritis"-Album. Unter diesem Titel kenne ich nur das am 18.10.1981 für den WDR aufgenommene Livealbum, ein anderes konnte ich auch im Web nicht finden. --Der Paulchen 14:32, 12. Okt. 2008 (CEST)

Schreibweise Namen

In der engl. Wp heisst er Psarantonis, auf der CD Son of Psiloritis ebenfalls. Wo kommt das d her? -- Bertramz 13:24, 23. Apr. 2009 (CEST)

Das basiert auf: WP:Namenskonvention Neugriechisch, da das 'τ' mit 'n' davor weich gesprochen wird, kommt Psarandonis der gr. Aussprache näher. AWI 14:27, 23. Apr. 2009 (CEST)
Danke. Auch recht. Gruß -- Bertramz 15:15, 23. Apr. 2009 (CEST)